Cuma, Eylül 28, 2007

Isparta - Kervansaray

Yurt içinde olsun yurt dışında olsun yazılarımı takip eden ve yorumlarını esirgemeyenlere teşekkür ederek bu önemli yazıma başlamak istiyorum.

Evet, bu önemli bir değerlendirme yazısı çünkü uzun süreden beri ilk kez Ankara dışındaki bir lezzet durağına uğruyorum. Bu seferki durağım Isparta'da, Isparta'nın yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz Kervansaray lokantası.

Kervansaray, Isparta'da Çayboyu mesireliğinin üst taraflarında, tüm Isparta'yı görebileceğiniz bir tepede...

Isparta Lezzetleri

Isparta'ya özgü lezzetleri Isparta Kebabı, Şiş köftesi, Kabune (düğün pilavı), Üzüm hoşafı ve Isparta pidesi olarak sıralayabiliriz. Maalesef Isparta Kebabı'nın mevsimi geçtiği için tadamadık; fakat diğer lezzetleri sizin için teker teker yardımcı gurmelerim D. "the Big" D. ve M.G. ile denedik. Şimdi bu yolculuğa çıkıyoruz...

Kabune

Efendim, "Kabune" Isparta'nın düğün pilavına verilen isimdir. Aslen, etli pirinç pilavıdır. Pilav dökülmeden bir gün evvel haşlanmış et "didilir" ve kazanın alt kısmına yerleştirilir, bundan sonra üstüne bir kat olacak şekilde bol miktarda soğan konulur. En son olarak da bu malzemelerin üstüne pirinç pilavı konarak yemek hazırlanmış olur. Kabunenin servisi pilav ve et karıştırılarak yapılır.

Kervansaray'da yediğimiz kabune gayet lezzetliydi zira tereyağı tadını farketmedik değil ;) . İşte Kabune:



Şiş Köfte

Kervansaray'daki yemeğimizin amiral gemisi olarak şiş köftesini söyleyebilirim. Isparta'nın şiş köftesi, aynı adı taşıyan diğer köftelere nazaran uzun ince olur. Kervansaray'da yediğimiz şiş köftenin et kalitesi gerçekten üst düzeydi. Yardımcı gurmelerimin de dediği gibi "bu yemeğin bombası şiş köfte"... Şiş köfte bakır tabakta sunuldu:




Isparta Pidesi

Bir pide ne kadar değişik olabilir demeyin... Isparta pidesinin tabii ki bir karadeniz pidesi kadar özelliği yok fakat kendine özgü bir tadı-yapılışı olduğunu da kabul etmek gerekir. Isparta pidesi kıymalı ve peynirli olmak üzere iki çeşittir. Kıymalı pidenini yapılışında domates, soğan gibi malzemeler kullanılmaz. Peynirli pide ise tuzsuz inek peynirinden yapılır ve şahsına münhasır bir tadı vardır.



Üzüm Hoşafı

İşte içtikten sonra bi kuzuyu daha götürebileceğiniz mucize içecek
:) . Şaka bir yana, tarçın ve karanfille tatlandırılmış üzüm hoşafının ferahlık vermek dışında yediklerinizin verdiği ağırlık hissini de giderdiği bir gerçek. Bakır taslarda getirilen hoşaflar uzun süre serin kalabiliyor...



Ve Kara Kutu...

Efendim, Kervansaray'a iftarımızı açmak için 4 kişi gitmiştik. Önümüze 2 porsiyon kabune, 4 porsiyon şiş köfte, 2'şer porsiyon kıymalı-peynirli pide ve 4 hoşaf geldi (iftar tabağı - salataları saymıyorum). Çaylarla beraber hesabı istediğimizde iftar sofralarının acımasızlığı dolayısıyla ağır bir bilançoyla karşılaşacağımızı düşünüyordum; fakat 4 kişilik hesap (gerçi yediklerimiz 4 kişilik değildi ama) 70 ytl geldi. Biliyorum ilk başta hesap çok gibi geliyor; fakat bizim gibi insanların tıka-basa doyduğunu varsayarsak bence 70 ytl gayet başarılı bir hesap...



Son olarak da sizle Kervansaray'ın güzel mimarisinden bir parçayı paylaşmak istiyorum...



Not: Isparta'ya uğramışken Gül Birlik fabrika satış mağazasına uğramayı unutmayın ;) .

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Sayın Gurmem,

Dosta düşmana bu oluşumun Ankara sınırlarına hapsolmadığını tekrar gösterdiniz, teşekkür ediyorum. Daha nice gezilere inşallah.

(Bu arada kabune 2 porsiyon gelmişti, bir kabune kime yeter:) Pidelerde 2 şer porsiyon olacak.)

Bir de bu yazınızda opera da resimler yazıları kapatıyor sayın gurmem. Buna da bir çözüm getirebilirseniz sevinirim.

Saygılarımla,

Adsız dedi ki...

Sevgili gurme,
Son yazınız ve önerileriniz için kalktım Isparta'ya geldim.Şu anda oradan yazıyorum.Böyle yerleri nasıl buluyorsunuz.Sizi tebrik ediyorum.yazdıklarınızda eksik var fazlası yok.Bize böyle yerleri tanıttığınız için çok teşekkür ederim.e.a.
Saygılarımla,

Adsız dedi ki...

*bence kervansara9yda hava mükemmel işletmeci mükemmel yemekler harika servis 4*4*4 hari
ka herkesin mutlaka ıspartaya yolu düşerse mutlaka kervansaraya uğramasını tavsiye ederim

Adsız dedi ki...

*bence kervansara9yda hava mükemmel işletmeci mükemmel yemekler harika servis 4*4*4 hari
ka herkesin mutlaka ıspartaya yolu düşerse mutlaka kervansaraya uğramasını tavsiye ederim

Adsız dedi ki...

kervansaray yemekler lezzetsiz ve sunum hizmet yetersiz özellikle ramazan da gitmeyin sakın pişman olursunuz