Pazartesi, Şubat 26, 2007

Dayı'nın Yeri

Yardımcı gurmem Danimarka fatihi O.A'dan hafta içi "Dayı'nın Yeri"yle ilgili bir mail gelince ne yalan söyliyim haftasonunu burayı keşfetmek için iple çekmeye başlamıştım. Dikkat ederseniz "keşfetmek" diyorum zira Dayı'nın Yeri Öveçler'deydi ve burası iki evime de (Yıldız ve Kazım Karabekir Caddesi) yakın değildi, yani bir nevi "sınırların ötesinde"ydik.

İşte bu duygu ve düşünceler eşliğinde cumartesi geldi çattı, biz fetihe giden komutanlar gibi hazırlığımızı yapmış, krokiler ve ses kayıtlarıyla Dayı'nın Yeri'ni aklımıza mıh gibi çakmıştık. Yardımcı gurmelerimi topladıktan sonra olay mahalline doğru yola koyulduk, detaylı yol tarifini sonlara doğru vereceğim.


kroki

Mekana girdiğimizde "Dayı" olduğundan şüphelendiğimiz Şahin Usta bizi karşıladı. Hemen ilk manevramızı yapıp "Şahin Usta, bir arkadaş sizi çok methetti." dedik (bu tüyoyu unutmayın bir yere ilk kez gidiyorsanız bunları söyleyin), o da kendinden emin bir şekilde "göreceğiz..." dedi.


hakiki adanacı brövesi... tam bir profesyonel...

Ve gördük...

Derken biz sadece ne içeceğimizi söylemişken (şalgam suyu da var), ortaya ne zaman biteceği belli olmayan bir ikram akını başladı. Taratorlar, çeşit çeşit salatalar, ezmeler, nar ekşili soğanlar ... Tam bir lezzet şöleni yaşıyorduk. Lavaşımız bitiyor, daha biz istemeden yenisi geliyordu. Daha şimdiden acaba ... "Keko'yu geçebilir mi" hesapları yapıyorduk.


mezeler

Biz bu karışık duygular içerisinde mezelerden tırtıklanırken, ufukta Şahin Usta'yı ve elindeki ovalimsi tabağı gördük. Tabak gelip de ortada mezelerden açılan yere konunca, elim titreyerek şu kareyi görüntüleyebildim.


aman yarabbi... bıçağa dikkat

Adananın boyutunu kendi kafanızda tasvir edebilmeniz için yanında standart bir yemek bıçağıyla görüntüledim. Görüntüleme işlemi bitince sıra Adanayı tatmaya gelmişti. Bir yudum su aldıktan sonra (etin tadını iyi ayırt edebilmek için ; ) ) ilk lokmayı ağzıma götürdüğümde tadının *abartmıyorum* gerçekten çok güzel olduğuna kanaat getirdim. Hatta itiraf etmeliyim etin tadı bazı noktalarda Keko'dan daha iyidi...

Biz Adanayla iyi vakit geçirirken Şahin Usta yanımıza geldi ve tabağın kenarında duran pişmiş sarmısakları garip bakışlarımız altında aldı, soydu ve tabaklarımıza dağıttı. O gittikten sonra yardımcı gurmelerime döndüğümde kimini ağlar halde kimini de "ben bu şefkati babamdan görmedim ..." der halde buldum. Ben de gerçekten duygulanmıştım. Keko'daki Erdal Abi'den daha mı babacandı acaba?

Tam Adanalar bitmek üzereyken Şahin Usta geldi ve hepimize birer çöp şiş verdi o anın heyecanıyla görüntülemeyi unutmuşum hepsini yedikten sonra aklıma geldi kusurumu bağışlayın...

Ama daha bitmemişti. Şahin Usta bir kez daha görünmüş ve kaburgaları (evet yanlış okumadınız kaburgaları) tabağa koymuştu. Kaburgaların yanında eşantiyon niyetine gelen et o kadar yumuşaktı ki sanki mübarek hayvan sürekli zeytinyağı ve kekikle beslenmişti.



Tabii her güzel şey gibi etler de bitmişti, Şahin Usta ve adamları geldi ve bu çekirge sürüsünden arta kalanları topladılar. Tabaklar bulaşıkhaneye inerken garson abi "3 çay" dediğinde yanaklarımdan tek bir damla göz yaşı süzülmeye başlamıştı bile...

Bu bir rüya olmalı...

Tam mutlu bir biçimde çaylarımızı beklerken, garson abi ne olduğunu anlayamadığımız bir tabakla çıka geldi. Tabağı masaya koyduğunda tüm bu yaşadıklarımızın bir rüya olduğundan şüphelenmeye başlamıştık. Tabağın içinde ... irmik helvası vardı... ve çayla beraber, aynı zamanda gelmişti... İrmik helvasını her zamanki gibi kapıştıktan, çatalla ezip kırıntıları bile aldıktan sonra, o küçük gurme kalplerimiz pır pır ederek biraz da korkarak sanırsam, arkamızda duran "konsept teyze"den hesabı istedik.



Hayır bu bir kabus...

Hesabın bu kadar çabuk gelmesinden biraz işkillenmiştim, hesap tahminleri havada uçuşuyor, kolonyalı mendillerin altında yatan o rakamı görmek için herkes sabırsızlanıyordu. Derken hesabı açtık ve kişi başı 16 (yazıyla onaltı) milyonluk hesabı görünce... , gerisini hatırlamıyorum desem yeridir galiba tansiyonum düştü. Şahin Usta, sen netttinnnnn....


yardımcı gurmelerim... birisi üzüntüden kahrolmuş, diğeri de ne yapacağını bilemez halde saf saf gülüyor... içler acısı

Arabaya atlayıp mekanımıza geri dönerken hala fiyat bölü performans oranını tartışıyorduk. Acaba etinin kalitesi, şefkat unsuru, Keko'yu geçmesine yetmiş miydi? Uzun tartışmaların ve beynimle kalbim arasındaki savaşın sonunda yardımcı gurmelerimin argümanlarıyla 16 ytl'nin affedilemez bir rakam olduğuna kanaat getirdim, ve etinin kalitesi ne olursa olsun HalkınGurmesi için en önemli kriterin fiyat bölü performans oranı olduğunu bir kez daha kanıtlarcasına, "Dayı'nın Yeri"ni Keko'dan sonra ikinci sıraya yerleştirdim. "Dayı'nın Yeri"nin daha aşşağılara düşmemesinin nedeni etinin kalitesinin gerçekten üst düzey olmasıdır...

Bir dahaki yazım için, şehir dışına çıkma ihtimalim var. O zamana kadar kendinize iyi bakın...

Dayı'nın Yeri'nin detaylı tarifi şu şekilde:

cetin emec oveclerde 4. caddeye geliyorsunuz. hemen basinda hp yetkili servisi var onun yanindaki sokaktan iceriye dogru giriyorsunuz. solunuzda 2 sokak birakaraktan aşagiya dogru ilerliyorsunuz. ardindan pizza house gecince hemen yanindaki dukkana daliyorsunuz...

16 yorum:

Adsız dedi ki...

sayın gurmem turkiyenin güneyinden selamlar.tesadüfen sitenizi buldum.çok güzel tebrik ederim. kaliteli reklamlarınız var oradan da müthiş faydalandım. arzı hürmet ederim.saygılar. e.a.

Adsız dedi ki...

Sayın Gurme,

İyi günler diliyorum.Tesadüfen bir nokta dikkatimi çekti.Dyının yerinde çok iyi ve şevkatli karşılanmışşınız.Dayının yerini tebrik ediyorum.Sizi hakettiğiniz yere koymuşlar.Ancak orada '' babamdan Görmediğim Şevkat .... ''gibi bir cümleye rastladım.Acaba babanıza haksızlık olmazmı.Babanız size hiç şevkat göstermezmi.Size saygızsızlık etmek istemem de aklıma takıldı
Saygılar,e.a.

Adsız dedi ki...

bugun yedigimiz bir adana iki uc ufacık kaburga ve bir topak sis icin hunharca 20 kagit odedik. üstüne üstlük tatlı tam bir rezaletti. servis cok kötü, garsonlar tepkisizdi. halkıngurmesi nasıl böyle rezalet bir yeri buraya yazmıs anlayamadık. fiyat performans kalite servisi oranlamak bile istemiyorum. anlayacagınız bugun dayının yeriyle degil dayının seyiyle tanıstık.

nurettin akkaya dedi ki...

Dayı'nın yerine 22 Mart 2007'de ben eşim ve 2 yasindaki oglum ile gittik.
Dedikleri gibi biz sormadan her şey geldi. Adana cok guzeldi digerleri de iyiydi. On sunuş da gayet iyi. Biraz dar bir lokanta.
Eledtirdiğim noktalar: Et porsiyonlari cok fazla degil
Siz sormadan her şeyin gelmesi bir tarz olsada fiyatlari onceden bilmekte yarar var. Duruma gore de fiyat degisiyor anlasilan biz standart menuyu aldık bize tatli getirmeyi de unuttular 2 kişi 49 YTL odedik (cocugu saymiyorum her şey acılı olduğu için o sadece lavaş yedi) Bence aşırı yuksek bir fiyat kişi başı 15 YTL yi geçmemeli bence.

nurettin akkaya dedi ki...

APrdon yukarıdaki tarih 22 mart 2008 olacak guncellik acisindan bir daha belirtmekte yarar gördüm.

morgenstern dedi ki...

tam birbuçuk saat önce bilgisayarımın başında ağzım sulanmış bir şekilde okudum bu sayfaları. eşimin de birkaç arkadaşından methini duyduğu bu mekan bu site ile birlikte tamamen bir rüya alemi gibi gelmişti.
birbuçuk saat sonra yine bilgisayarın başındayım ve karnım tıka basa HAYALKIRIKLIKLARI ile dolu!!! 8 çeşit meze vardı evet ama bunların beşi şöyleydi: maydonoz, tere, nane, soğanlı maydonoz, yoğurt...Adanalar güzeldi ama öyle hiçbiryerde bulunamayacak cinsten değildi... çöp şişler için ise hiçbirşey demeye gerek yok. lakin anlayamadım çünkü dokuz adet fındık kadar bile olmayan etçiklerden oluşuyorlardı. kaburgaya gelince, o kaburgaların çıktığı kayunlar büyük ihtimalle ölüm orucunun son günündelerdi. sırf kemik sıyırdık anlayacağınız. tüm bunların üzerine iki kişi 35 milyon hesap ödedik.
herşeyden sonra: Şahin Usta'yı tebrik ediyorum. nasıl becerdiğini bilemiyorum ama aleme bir nam salmış, insanları resmen yoluyor.
velhasıl-ı kelam: GİTTİĞİMİZE ÇOK AMA ÇOK PİŞMAN OLDUK!!!

Adsız dedi ki...

dayı'nın yeri'ne buradaki yazi uzerine 7 kisi gittik. izlenimlerim soyle;
herhangi kaliteli bir kebapcida, oranin special tabir edilen suslu iki katli 2-3 kisilik menusu su siralar 40 YTL civarinda.
Iste dayi'nin yeri'nin tek esprisi boyle bir karisik izgara tabagini taksit taksit getirmek. Ustelik daha kabarik bir hesapla ve daha ac karinla. Kisi basi 20 YTL nin altina cikmaniz imkansiz.

Adsız dedi ki...

Yorumunu okuduktan sonra geçenlerde gittim sadece dürüm yedim. Et muhteşemdi, masa çok iyi donatıldı sumaklı soğana bayıldım.

Adsız dedi ki...

biraz once dayı nın yerindeydik. Yoksa dayının balonu mu demem lazımdı.

öncelikle pis bir yer. çatallar, tabaklar bardaklar yağ ve pislik içinde.

servis berbat. herkes hemen geliyor demesini biliyor, gelen giden birşey yok.

lezzet olarak 10 üzerinden 2. pişmiş soğan ve çöp şiş güzeldi. Adana,ezme, otlar, ve tatlı berbattı.

fiyat performans 10 üzerinden 0 (sıfır). 5 kişiye 137 tl geldi. bu kadar pis ve lezzetsiz bir yer için uçuk.

hayatımın sonuna kadar gitmeyeceğim bir yeri daha öğrenmiş bulunuyorum.

Adsız dedi ki...

dayının yeri yalanın önde gideni, bilen bilmeyene iletsin, adamı yoluyorlar, lütfen gurmecim uzaklarda olabilirsin ama bu duruma müdahele etmen gerekiyor, senin tavsiyen üzerine gidip perişan olan bu insanlara bi umut ver...

ç.a.

Adsız dedi ki...

fiyat ve porsiyonun azlığı konusundaki eleştirileri anlayabilmek mümkün ama lezzet konusunda eleştiri yapanlar bi daha kebap yemesinler pizza hamburger falan yesinler çünkü gerçekten anlamıyorlar kebaptan. Ankara'da yenilebilecek en güzel adana kebabını Şahin usta yapar. çöp şiş kaburga ve ciğer de pek çok yerin üstünde lezzete sahiptir. ayrıca o kadar çok meze gelir ki duymamak mümkün değildir. evet fiyat çok fazla gelebilir ama başka bi yerde yediğiniz herhangi bi dandik karışık kebaba 15 lira öderken burada tatlı dahil 25 civarı bi fiyat gelir ki aradaki lezzet farkına baktığımızda 10 liralık fark çok makul bir farktır. gönül ister ki 10 lira olsun 15 lira olsun daha sık yiyelim ama maalesef fiyatlar bu.

Adsız dedi ki...

bana kalırsa dayının yeri kebap olarak başarılı bir kaç yerden biri ankarada ancak fiyat olarak gerçekten son zamanlarda abarttı,çünkü bu kadar çok reklamı yapılan bir yer olarak bu akdar çok müşteriyi işletme yapısı olarak kaldıramadı,özelliği sırayla güzel et gelmesi ama porsiyonlar yetersiz kalıyor,3-4 kişi ankarada başka bir yere gidip farklı kebapları ortaya sipariş etse daha ucuza doyar,mesela çukuraga sofrası.oranın adanasını denemenizi tavsiye ederim

Adsız dedi ki...

Sitede yorumları okuduktan ve birkaç arkadaştanda şiddetli tavsitesini duyduktan sonra hanımla beraber şahin ustanın yolunu tuttuk.Yorumlarıma gelince ezme ve kaşık salatası güzel, kuru cacık bildiğiniz kuru cacık zaten.Diğerleri tere roka maydanoz soğan zaten. İlk bir küçük fındık lahmacun geldi, eh idare eder. Ardından gelen adam başı tek şiş adana güzeldi, sonra gelen tek şiş et küçük ama idare eder. Kaburga ise sadece kemikten ibaret para verip yemezsiniz.Ciğer şiş fazla abartılmış, eh. En son gelen irmik tatlısını hiç yemeyin, en azından ağız tadınız bozulmaz. Gelelim hesaba. Yarım porsiyon adana, yarım porsiyon et şiş, çeyrek porsiyon etsiz kaburga, yarım porsiyon ciğere adam başı içecek dahil 35 lira hesap geldi (Yuh, oha, çüş) Verdiğimiz paraya kesinlikle deymedi, dahada ayağımı sürmem zaten.

Adsız dedi ki...

Dayının yerine bende gittim çünki iş yerine çok yakın. şahin usta iyi bir şovmen bu eti bu kebapları çok çok daha kaliteli lezetli temiz ve daha ucuz Ankara da yiyebileceğiniz 10 larca yer sayabilirim. Gidin görün falan demiyorum. Bu satırları bile yazmak ağır geliyor. Tek kelime ile rezalet.

Adsız dedi ki...

Bugün isyerindeki arkadaslardan duydum buranın adını.
Kebap yemek yemek için Adana sofrası Necatibey şubesini tercih ederim. 2 duble rakı da icebiliyorum orada.
Burası için gitmeyi düşünüyordum ama buradaki yazıları görünce vazgeçtim gitmekten:-) Adana sofrasına devam...

niyan dedi ki...

GAYET LEZZETLİ VE UYGUN FİYATLI ABARTMAYIN ETİN KİLOSU NE KADAR Kİ DAHA UCUZUNU BEKLİYORSUNUZ.HAYATINIZDA HİÇ KALİTELİ KEBAP YEMEMİŞSİNİZ GALİBA BU ADANA BOLU ET MANGAL DEĞİL