Salı, Eylül 05, 2006

Üstünel Köftecisi

1,5 haftalık suskunluğun ardından halkın gurmesi bomba gibi bir yazıyla dönüyor. Geçtiğimiz pazar günü, 4 kişi ailecek esnaf lokantası kavramının hayat bulduğu Kazım Karabekir caddesinde Üstünel köftecisine gittik.

Kurulduğu günden beri fenomen olan Üstünel köftecisi, esnaf lokantası olmasına rağmen haftanın 7 günü ful çeken ve ailelerin de rahatlıkla gidip yemek yiyebilecekleri bir yer.


Peki Üstüneli bu kadar popüler yapan ne? Eti mi? İkramları mı? Yoksa güler yüzlü garsonlar mı? Bunun nedenini anlatacağım.

Üstünel'i Üstünel yapan belki de ilk kez onların getirdiği otlu lokanta kavramı. Üstünel'e ilk gidişimi hatırlıyorum da, masanın üzerine serilen yağlı kağıdın üzerine getirilen 10 çeşit ot, kiraz domatesler, turplar, mor soğan ve pişmiş sarmısak gözümü bayağı bir doyurmuştu.


Üstünel'in pişirdiği köftelerin et kalitesine gelince malesef aynı övgü dolu sözleri söyleyemeyeceğim. Etinin normal bir köfteciden hiç bir farkı yok. Et kalitesini ... , yani nasıl desem mesela Şençam'a gittiğinizde etin tadını alırsınız, Bolu'ya gittiğinizde etin tadını alırsınız; fakat Üstünel'de bu geçerli değil, o yüzden et lezzeti toplam puanını biraz düşürdü.


İkramlara gelince, eğer önünüze gelen otu ikram olarak kabul ederseniz, aklınızın alamayacağı bir ikram var diyebilirdim; fakat durumun böyle olmadığı aşikar, zira sadece köfte ekmek için o parayı veriyorsak durum dramatikleşir. Hal böyle olunca kendi çay ocağı bulunmayan, çayı dışarıdan söyleyen Üstünel'de pazar günü dışarıda ki çay ocağı kapalı olduğu için çay içemeden kalktık. Ve herkes bilir ki çayın bastırmadığı bir yemek insanı çok huzursuz yapabilir : ) .

Garson abilerse, sanki ikramın eksikliğini hissettirmemek için daha sabırlı, anlayışlı ve güler yüzlüler. Ayrıca titiz arkadaşların da Üstünel'e gönül rahatlığıyla gidebileceklerini belirtmek istiyorum; çünkü ortam çok temiz ve tertipli.

Bir lokantanın puanını en çok etkileyen iki husustan biri etinin lezzeti, diğeriyse adam başı ne kadar tuttuğu. Şimdi ikincisini irdelemenin vakti geldi. Efendim, 4 kişi gittiğimiz Üstünel'de birer buçuk :) köfte yedik, ve dört ayran içtik, bunlara karşılık hesabı istediğimizde 59 YTL gibi bir rakam gördük, ki bu eğer bir porsiyon yenirse adam başı olarak yaklaşık 10 milyona tekabul ediyor. Yani Üstünel, esnaf lokantacılığının vazgeçilmezlerinden ucuzluğu sınırından yakalamayı başarıyor.

Yazımı bitirirken Üstünel'in yaptığı bir güzelliği de yazmadan edemeyeceğim. Bu da Üstünel'in Eyüp Sabri Tuncer'e özel olarak yaptırdığı, içinde 5 li kolonyalı mendil bulunduran, ve herkese birer tane (hatta yüzünüz tutarsa 7 tane de alındığını gördüm) verdiği "ikram". Bunun sayesinde ikram puanları biraz düzeldi :) . Sonra ki yazım Pişirme Evi hakkında olacak ve sizle bazı hoş olmayan anılar paylaşacağım...

13 yorum:

Adsız dedi ki...

SEVGİLİ GURME,BU NE OTTUR BU NE GÜZEL OTLARDIR İNSANIN KÖFTECİDE OTTAN BAŞKA BİRŞEY YİYESİ GELMİYOR.SİZ NASIL BÖYLE YERLERİ BULUYORSUNUZ ŞAŞIYORUM.DAHA SIK OLARAK İYİ YERLERİ BİZE BİLDİRİN .GÜZEL ŞEYLERDEN BİZİ MAHRUM BIRAKMAYIN.SAYGILARIMLA. SİZİN AĞIZ TADINA HAYRAN BİR OKUYUCUNUZ. e.a.

Adsız dedi ki...

sevgili halkingurmesi,
maalesef ankara'da * köfte * yapmayı becerecek bir yer yok. iyi dönerci çok, iyi kebapçı çok ama köfte konusunda iyi olan da iyi olanı talep edecek köfte bilgisi olan da yok. hele ki ekmek arası köfte veren birisi ne kadar köfteden anlar belli zaten. köfte en başta bazlama türü yumuşacık kabarık bir pideyle servis edilmelidir. lütfen ankara'da iyi köfte yapan bir yerleri bulup bize tantın lütfen.

Adsız dedi ki...

burayı çok ii biliyorum ama size daha güsel bi yer tavsiye edebilirim ... mesela buranın 250 mt. ilerisinde sağdaki sokakta salaş bi köfteci'ANKARA KÖFTECİSİ-SÜLEYMAN USTA'

Rıfat dedi ki...

Sevgili yorumcular... Yorumlarınız için teşekkür ederim. En kısa zamanda "SÜLEYMAN USTA"yı deneyeceğimden emin olabilirsiniz. Tabii ki bloguma son zamanlarda yazmamama rağmen ben de boş durmuyorum. Size 2 tane köfte mekanı sözü veriyorum en kısa zamanda... Beni takip ediniz...

senol dedi ki...

slm evet ustunel koftecısı gercekten mukemmel sımdı ıncırlıde yenı bı yer acıldı ayazma kofte dıye sıste kofte verıyolar 2 sıs 6 adet yanında bı alemınyum folyolu tahta sınıde gelıyo yesıllık ortasında lavas ve kofte mukemmel gozukuyo orayıda tavsıye ederım adres yunusemre cad 53/b ıncırlı ayazma mantı pıknık

Aydın Üzülmez dedi ki...

Üstünel köftecisi anlaşılan artık doymuş ve "alçak dağları ben yarattım" havasına girmiş. Kendilerine şunu hatırlatmak isterim: Bu havalara devam ettikleri sürece müşterinin tokadı gecikmez, ve bu günleri çok ararlar, bunu sakın unutmasınlar. Önceki hafta daha önceden sık sık yaptığımız gibi iş yeri arkadaşları olarak öğle yemeğimizi yine burada yemek istedik ve telefonla yer ayırttık. İşimizin özelliğinden dolayı beş dakikalık bir gecikmeyle üstünel köftecisine ulaştığımızda yerimizin başkalarına verildiğini hayretle gördük. Bunun nedenini sorduğumuzda ise bizi kaç zamandır tanımalarına rağmen "vaktinde gelseydiniz" cevabıyla başlarından savmaya kalkıştılar. Bu yaptıklarının müşteriye saygısızlık olduğunu ilettiğimizde ise "canınız isterse gelin, isterse gelmeyin" terbiyesizliğiyle cevap verdiler. Bir kavga çıkmaması için arkadaşlarımızı zor engelledik. Artık üstünel köftecisinin ayarında ve onlardan en azından insanlık açısından kat kat üzerinde köfteciler her yerde var, ve biz bundan sonra üstünel köftecisine adımımızı atmayacağımız gibi konunun açıldığı her yerde de bu "doymuş ve karnı tok" insanların yaptığı terbiyesizliği herkese anlatacağız.

Aydın Üzülmez / Ankara

Adsız dedi ki...

ben köfte denilince şençam'dan başkasını tanımam sayın yazarlar.özellikle Atatürk Orman Çiftliğinde ekmek arası köftelerin tadı damağımda.

Adsız dedi ki...

3 adet yarım köfte ve ayrana 45 tl hesap geldi, güzel kazıklandık...

Unknown dedi ki...

adını duyup meraktan gittik. ekmek arası lanettayn köfte, önünüze boca edilen bir yığın sası yeşillik ve ayrana kişi başı 23TL gibi astronomik bir fiyat ödedik. bence paranızın karşılığını alamadığınız bir mekan.

Adsız dedi ki...

bugun gittigimiz bir mekan. köfteden önce gelen bolca yeşillikler göz dolduruyor doğrusu ama köftenin tadı yok. sanki salata menüsü ile köftenin kötü oluşunu kapatıyorlar. ve son olay: 4 porsiyon köfte, 3 ayran, 3 su. kasadaki beyefendinin cevabı 90 TL ver yeter... :) yorum sizin olsun, saygılarımla

Adsız dedi ki...

Merhaba,
Biz de 5 kişi giderek yemek yedik.
6 köfte 5 ayra için 96 TL hesap geldi. Bir işlemede menü (fiyat) olmaması zaten başlıbaşına bir olumsuz ki burada da vardı.
Böylece detaysız ve sallama bir hesabı müşterilere dayatıyorlar.
Salata gereksiz biçimde janjan'lı köfteler ortalama. Fiyat yükseğe yakın

Adsız dedi ki...

ünlenmiş yerlerin tat unsuruundan öte şurda yedimcilik buraya gittimcilikten öte degil bence.reklam reklam..fiyatı uygun olup ekmek arasi leziz köfteler yapan ne yerler var dostlar

Adsız dedi ki...

O ustunel koftecisinin ben ta camına koyim parası helal olan orda yemek yemez adam resmen yeşillik satıyor köftesi 5 para etmez saygilarla